De ce sticlele de vin au mai multe forme?

Sticlele de vin vin în toate formele și dimensiunile, de la înalte și subțiri la scurte și corpolente. Și în timp ce forma flaconului nu face diferența în ceea ce privește impactul asupra gustului vinului, sticla aleasă adesea reprezintă o bună parte a istoriei și a tradiției care reflectă originea producerii vinul.

 

Deși există sute de forme de sticle diferite, majoritatea vinificatorilor aleg să meargă cu una dintre aceste trei: sticla Bordeaux, sticla burgundă și sticla de Alsacia / Mosel. Iată o explicație scurta a originii fiecareia:

 

MODELUL BURGUNDY

Prima sticla din cele trei destinate a deveni omniprezente a fost sticla Burgundy. Inventata cândva în secolul al XIX-lea, se crede că formele curbate ale sticlei există doar pentru că acest design a fost mai ușor de creat pentru producătorii de sticlă. În urma creării sticlei, producătorii acestui model- oamenii responsabili de fabricarea primelor vinuri din Chardonnay și Pinot Noir - au început să folosească vasele pentru a-și imbutelia vinurile roșii și albe. În decurs de câteva decenii modelul a devenit omniprezent deoarece sticla a fost folosită pentru imbutelierea faimoaselor soiuri Pinot și Chardonnay, și întrucât aceste două soiuri de struguri foarte populare s-au răspândit în întreaga lume, la fel s-a raspandit și modelul de sticla Burgundy. În prezent, majoritatea vinurilor roșii cu un arome similare cu Pinot Noir - usor, strălucitor și complex - cum ar fi Nebbiolo, Gamay și Etna Rosso, pot fi găsite și în acest model de sticlă.

 

MODELUL BORDEAUX

Sa nu uitam, ca aproape imediat după crearea modelului de sticla Burgundy, a apărut faimosul model Bordeaux. Fiind gazda celor două cele mai populare vinuri roșii din lume, Cabernet Sauvignon și Merlot, această sticlă a devenit imediat cea mai utilizată printre vinificatori din întreaga lume. Ceea ce diferentiaza sticla Bordeaux de sticla Burgundy este forma umerilor distinctivi ai sticlei. Majoritatea cred că aceste forme au fost create pentru a “prinde” sedimentul care se putea aduna adesea în vechiul model Bordeaux în timp ce sticla era decantată. Cu toate acestea, nu s-a confirmat că acesta este motivul real pentru care sticla Bordeaux are umerii distinctivi; mulți cred, de asemenea, că designul ar fi fost singurul motiv de a separa acest model de vărul sau Burgundy.

 

MODELUL ALSACIAN / MOSEL

Sticla de Alsacia / Mosel a apărut la scurt timp după modelul Bordeaux. Creata inițial pentru depozitarea soiurilor Riesling - atât sec cât și dulce - se poate vedea acum ca sticla găzduiește si vinuri similare, cum ar fi Gewurztraminer. Aceste sticle sunt mult mai delicate decât omologii lor Burgundy și Bordeaux și se crede că acest model de sticla a aparut deoarece principala cale de transport pentru aceste vinuri a fost râul Rin, ceea ce înseamnă nave fluviale mai mici, deci prin urmare sticlele trebuiau să fie subțiri pentru a intra cât mai multe posibil în interiorul navei. Și având în vedere că transportul se întâmpla pe un râu, sticlele erau mai delicate, deoarece era un voiaj mult mai lejer decât în ​​largul marii, unde vinurile din Burgundia și Bordeaux se aflau adesea in drum spre Marea Britanie.

 

 

 

Indiferent de forma sticlei în care vine vinul dumneavoastra, aspectul cel mai important al tuturor acestor trei modele de sticle este ca acestea permit depozitarea sticlelor pe o parte, determinând vinul să intre în contact cu dopul de plută și asigura o o etanșare perfectă fără oxigen.

 

 

Ultimile stiri

  Produsul a fost adaugat in cos